top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Leven vanuit passie, bezieling, verbinding en liefde

Bijgewerkt op: 14 jul. 2022

De zomer staat in het teken van het element vuur

20 juni brak de zomer aan. Dit is de fase waarin wij willen leven vanuit passie, bezieling, verbinding en liefde. De zomer staat, volgens de Chinese Geneeskunde, ook wel bekend als het vuurelement. In dit artikel lees je meer over de vijf elementen uit de Chinese Geneeskunde, hoe je je vuurelement gezond en in balans kunt houden tijdens de zomer en tips om je yin energie te versterken.


De vijf elementen

We leven met het ritme van dag (yang) en nacht (yin). We weten dat de nacht (yin) altijd weer overgaat in de ochtend en dat de ochtend langzaam naar de middag beweegt (yang). Op alle niveaus van het bestaan is sprake van een natuurlijk ritme waarin het mannelijk en het vrouwelijk archetype in elkaar overgaan. Zo gaat de nacht (yin) over in de ochtend en de middag (yang). Daarna gaat de beweging weer door naar het overheersen van de yin, richting avond en nacht.


De seizoenen volgen hetzelfde principe van overwegend yin, naar evenwicht en dan weer overwegend yang. Daarnaast en daarbinnen kennen we de seizoenen van ons eigen leven met een babytijd, jeugd, volwassenheid en ouderdom.


Seizoenen en vijf elementen

Lente: hout, yin beweegt naar yang, ochtend en jeugd

Zomer: vuur, yang, middag, volwassen

Nazomer: aarde, neutraal, namiddag en midlife

Herfst: metaal, yang beweegt naar yin, avond, herfst en ouderdom

Winter: water, yin, nacht, doodDe bovenstaande ritmes zijn tijdsgebonden. Daarnaast zijn er ook perioden in ieders leven die verwant zijn aan de seizoenen. Zo’n periode of fase is onafhankelijk van seizoen, tijd van de dag of leeftijd. Afhankelijk van de lering die je trekt uit de levensfases waar je doorheen gaat, groei je in bewustzijn, authenticiteit, innerlijke kracht en vrijheid.


Het element dat tijdens dit seizoen, de zomer overheerst is vuur. Kijk dus niet gek op als je je geagiteerd, onrustig of juist lusteloos voelt. Want precies dát is wat er kan gebeuren als je vuurelement uit balans raakt. Goed voor dit element zorgen is het devies. En dat doe je zo…


Chinese geneeskunde & de zomer:

5 tips om te voorkomen dat jouw vuur element uit balans raakt

In de natuur loopt alles volgens een cyclisch proces: ontstaan, groei, bloei, verval, afsterven en daarna weer opnieuw beginnen. Omdat wij zelf ook onderdeel uitmaken van de natuur doorloopt ons lichaam dezelfde fasen. Om de impact hiervan op lichaam en geest helder te krijgen, onderscheidt de traditionele Chinese geneeskunde 5 elementen: hout (lente), vuur (zomer), aarde (nazomer), metaal (herfst) en water (winter). Chinezen zien deze elementen als primaire krachten binnen het universum.


Het vuurelement

Het vuurelement vertegenwoordigt overvloed en volle wasdom. Dit is het enige element dat met de energie van vier organen is verbonden. Het gaat hierbij om het hart, de dunne darm, het hartzakje en tot slot een ‘orgaan’ dat niet in fysieke vorm bestaat: de drievoudige verwarmer. Het hart is het orgaan dat het meest centraal staat. Dit orgaan staat voor gevoel, het diepste, meest wezenlijke gevoel. Het staat voor liefde en haar keerzijde: de pijn van niet-gezien, niet-gekend, niet-verstaan of verkeerd begrepen worden. Het is de poort naar onze ziel.


Vuurelement in balans

Nu we aan het begin van de zomer zitten, is het element hout (Dit is de fase waarin het leven zich wil ontvouwen zoals het bedoeld is te zijn en waarin de natuur een en al overvloed is.) nog een beetje aanwezig en gaan we over naar het element vuur. Dit element staat voor bloei, warmte, licht en drukte. Als je vuurelement mooi in balans is, dan voel je je enthousiast, uitbundig en energiek. Je gezicht heeft een roze gloed, je huid straalt en je ogen sprankelen. Ook mentaal gaat het je voor de wind. Shen huist namelijk in het vuurelement. Shen is de energie die zich uit in helder denken, een goed geheugen en scherpe zintuigen. Als je vuurelement in balans is, heb je een heldere geest, krijg je inzichten en is je concentratie optimaal. Het vuurelement geeft je bovendien het vermogen om te kunnen genieten en trots te zijn op wie je bent en wat je hebt bereikt.


Wanneer je een gezond vuurelement hebt, ben je verbonden met het leven om je heen en in jezelf. Je straalt van binnenuit en mensen om je heen voelen zich gekoesterd, gezien of verwarmd. Ook ben je in staat te luisteren voorbij woorden en te zien voorbij de oppervlakte.


Als het vuurelement gezond is, is het hormoonsysteem goed in balans en zijn hart- en bloedvaten in goede conditie. Ook zal er niet snel een tekort zijn aan essentiële voedingsstoffen. Dit komt doordat de dunne darm goed functioneert en in staat is voedingsstoffen optimaal uit voeding te halen wanneer het vuurelement gezond is. Tot slot betekent een gezond vuurelement dat je goed en effectief slaapt en dat yin en yang in balans zijn. Dit zorgt voor evenwicht en harmonie.


Vuurelement uit balans

Het vuurelement kan echter ook uit balans zijn. Je vuurenergie is dan te zwak of juist te sterk. Als het vuurelement zwak is (of zelfs dooft) krijg je weinig mee van al het enthousiasme om je heen. Je hebt genoeg redenen om blij te zijn, maar voelt je vreugdeloos en chronisch ontevreden. Zelfs als de zon straalt en de terrassen vol zitten. Ook kun je te maken krijgen met een gevoel van afwezigheid, lusteloosheid en desinteresse, dit omdat je Shen niet optimaal functioneert. Je ziet dit ook terug in je gezicht. Een zwakke vuurenergie maakt je bleek en haalt de sprankel uit je ogen. Het vuurelement hangt ook nauw samen met de circulatie in je lijf. Als het vuurelement zwak is, heb je het koud (zelfs als het buiten aangenaam warm is) en kun je last krijgen van kortademigheid of duizeligheid. Wat er óók kan gebeuren is dat jouw vuurenergie juist te veel oplaait of verstrooid raakt. Kijk in dat geval niet gek op als je je geagiteerd, onrustig en nerveus voelt, vooral als de temperaturen stijgen.


Wanneer het vuurelement verstoord is, komen negatieve emoties naar boven. Er kan dan in heftige gevallen zelfs sprake zijn van wreedheid, waanzin, geweld, arrogantie of machtswellust. Allemaal hebben ze één ding gemeen: ze komen voort uit extreem ego-gedrag. De poort naar de bron is hierbij uit het oog verloren en de persoonlijkheid is gericht geraakt op macht en materiële zaken. Wanneer dit het geval is, verdwijnt de warmte en het vuur van de bezieling. Er is zo steeds minder ruimte voor liefde.


Verstoringen in het vuurelement kunnen zich voordoen wanneer je je niet goed genoeg, niet geliefd of niet gewaardeerd wordt. Ook langdurige heftige emoties kunnen de oorzaak zijn van een verstoord vuurelement. Andere mogelijke oorzaken zijn een verstoorde balans tussen yin en yang door ‘de zomer’ te veel willen leven, het vergeten van je eigen grenzen of te weinig tijd nemen voor rust.


Bij te veel vuur (yang) of te weinig yin (=valse yang) in het hart kan er sprake zijn van overmatige opwinding, overmatig plezier, ongeduld, onevenwichtig zijn, beklemmend gevoel en rusteloze gedachten. Te weinig vuur of yang in het hart kan leiden tot gevoelens zoals droefheid, zinloosheid, verveling en depressie.


3 tips om je vuurelement in balans te houden

Gelukkig zijn er manieren om je vuurelement in balans te krijgen en de zomer kalm, fit en happy door te komen. Hier vind je 3 waardevolle tips uit de traditionele Chinese geneeskunde die je daar bij helpen.


1) Zorg voor voldoende beweging

Ga naar buiten en maak bijvoorbeeld een wandeling in de natuur. Vuur heeft alles te maken met circulatie, het rondpompen van energie door je lijf. Daarom zijn circulatie oefeningen goed in deze tijd van het jaar. In plaats van lusteloos op de bank te ploffen doe je er goed aan om elke dag minstens 30 minuten te bewegen. Denk aan wandelen, fietsen of yoga. Je hoeft niet tot het gaatje te gaan, maar je hartslag mag best iets omhoog gaan. Ook leuk om te proberen: Qigong. Deze eeuwenoude meditatieve bewegingsleer zorgt ervoor dat je Qi (levensenergie) goed lijft stromen.


2) Maak van slaap je prioriteit

Een van de eerste signalen van een verstoord vuurelement zijn slaapproblemen. Denk hierbij aan niet in slaap kunnen komen, niet goed doorslapen of zelfs nachtmerries. Bij slapen hoort yin energie. Dat terwijl yang energie in deze tijd van het jaar juist aan het pieken is. Om goed te kunnen slapen zul je een teveel aan yang energie dus moeten afvoeren. Ga ’s avonds vooral niet intensief sporten en probeer tv kijken en werken in de avonduren te beperken. Wat kan helpen is dit eenvoudige Oosterse ontspanningsritueel dat door veel Chinese monniken wordt gebruikt om snel in slaap te komen. Nog een tip: schaf een slaapmasker aan. Dat kan écht een wereld van verschil maken.


3) Hitte vermijden en koelen

Koffie, roken en alcohol zijn enorm yang en kunnen vuurklachten verergeren. Net als knoflook, gember, kaneel en peper. Ook vlees en suiker geven meer yang, dus meer hitte. Om het vuurelement in balans te brengen doe je er goed aan om de komende weken een vleugje yin toe te voegen aan je eetpatroon. Komkommer, waterkers en sla zijn erg yin en dus verkoelend. Hetzelfde geldt voor watermeloen, citroen, spinazie, munt, dille, basilicum. Probeer rood vlees te vermijden. Kies liever voor kip en vis. Slimme yinne dorstlessers zijn water met citroen en komkommer, verse muntthee, kamillethee en venkelthee. Zo kom je de zomer stralend door!


4) Zoek en vind dingen die je enthousiast maken

Probeer naar mooie muziek te luisteren, een mooi boek te lezen, te mediteren of mensen waarvan je houdt op te zoeken. Dit zijn namelijk allemaal voorbeelden van voeding voor je ziel.


5) Zorg ervoor dat je tijdig rust neemt.

Zo zorg je voor een goede balans tussen yin en yang.

Geef jezelf toestemming om je hart te volgen; je zielsverlangen.


Met déze 5 tips raakt jouw vuur element niet uit balans


Lukt het niet of vindt je het lastig. Sinds 2022 werkt Andre voor GoodBodyBalans (GBB). Hij heeft Chinese Geneeskunde gestudeerd, voedingsleer, Cupping en Guasha therapie. Hij begin 1 juli op de zaanstraat te Lelystad. Meer info over Andre of zijn therapie…

Bron: holistik en inspirerendleven


81 weergaven0 opmerkingen

Comments


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page