top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Fam. opstelling - Waarom de liefde pas écht groeit als je loslaat (en hoe je dit kunt leren)


Waarom zijn we eigenlijk niet altijd vol van de liefde? Misschien omdat echte liefde moeilijk te vinden is, moeilijk in stand te houden en moeilijk om van te genieten?

Wie we ook ontmoeten, wat voor relatie we ook hebben, er gaat altijd wel iets mis. Je denkt eindelijk de ware Jakob te hebben gevonden of de eerste conflicten en ergernissen dienen zich alweer aan. En de meesten van ons hebben geen idee waarom.

‘Zenbeoefening’, biedt ons een geheel nieuwe invalshoek om naar liefde en relaties te kijken. Als we zen beoefenen, leren we vriendschap te sluiten met elk aspect van onszelf en anderen. En zodra je je richt op alles wat het leven brengt en daarvoor openstaat, wordt elke dag een goede dag waarop je in staat bent om vol liefde naar de ander te kijken.


Waarom geduld liefde is

Bij zowel zen als de liefde gaat het om geduld. ‘Liefde zonder geduld is niets. Je zou zelfs kunnen zeggen dat geduld liefde ís? ‘Zonder geduld krijgt liefde nooit tijd om tot wasdom te komen. Het kost tijd om je in een relatie thuis te voelen en te laten zien wie je bent. Het vergt geduld om op de ander te wachten en echt vertrouwen te ontwikkelen.’

‘Zen leert ons te begrijpen dat er zonder de bereidheid vol te houden en te oefenen eigenlijk niets tot stand kan komen. Het leven en de liefde overkomen je in een seconde, maar het kost voorbereiding om er klaar voor te zijn om ze te ontvangen.’


Hij wacht ergens

De meeste mensen verlangen naar een ‘perfecte partner’ en zoeken daarnaar met de zekerheid dat hij er is en ergens op ons wacht. We zijn er sterk van overtuigd dat het geluk voor het oprapen ligt – als we de juiste persoon maar vinden.

En toch is het heel vaak zo dat als we een relatie beginnen met iemand die aan het plaatje lijkt te voldoen, hij tot onze verbazing en afschuw verandert in iemand anders; iemand die ons bekend voorkomt en vaak lijkt op een vorige partner. Als dat meer dan eens voorkomt, worden we onzeker en beginnen we te twijfelen aan ons eigen oordeel.

Juist dat twijfelen is een goed teken. Ons gebruikelijke oordeel móét ook in twijfel worden getrokken. Veel mensen weigeren te zien wie degenen die vlak voor hun neus staan (inclusief zijzelf) nu eigenlijk echt zijn. In plaats daarvan zoeken we de spanning, de glamour en de zogenaamde troost die voortkomen uit een fantasie, in de hoop dat deze nieuwe persoon degene is naar wie we op zoek waren, degene die ons eindelijk die onvoorwaardelijke liefde kan schenken.

Vanuit zen-oogpunt moeten we ophouden te denken dat de liefde waar we zo naar snakken van buitenaf komt, maar het vermogen ontwikkelen om liefde te geven en te ontvangen vanuit een ander standpunt.


Wat zen kan doen voor je relatie

Tijdens een zenmeditatie komt alle energie vrij die we gebruikten om ons voor onszelf te verbergen. Alle geheime angsten, twijfels en haat die we hebben opgekropt, komen boven borrelen en smelten weg. Ze worden vervangen door het medeleven dat onvermijdelijk vrijkomt als we gaan zitten en ademen.

Als we gaan zitten, openen we onze eigen schatkamer. De meeste mensen proberen echter eerst de schatten te vinden die een ander hun kan geven. Als we op die manier omgaan met relaties, komen we als bedelaar en zien we de ander als leverancier. Maar als we een relatie kunnen binnenstappen terwijl we onze schatkamer al hebben geopend, vinden we wonderen, zowel in onszelf als tussen