top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Chakra´s en edelstenen

Bijgewerkt op: 9 sep. 2021


Chakra komt van het woord cakram en dat is sanskriet voor wiel of cirkel. Met de chakra's wordt verwezen naar de draaiende trechtervormige centra van levensenergie (ook wel prana of chi) in het menselijk lichaam. Er kunnen zeven hoofdcentra onderscheiden worden, gelocaliseerd van onderaan de wervelkolom tot de kruin. Elk chakra wordt geassocieerd met een bepaalde kleur, geur en met een aantal lichamelijke en psychologische functies. Chakra's die geblokkeerd of uit balans zijn kunnen dan ook leiden tot een heel scala aan klachten.

1. Wortel-, basis- of stuitchakra (Muladhara)

Stenen die de kleuren rood, zwart en/of bruin bevatten, werken in op dit chakra. Bijvoorbeeld: granaat, hematiet, robijn, rode jaspis, versteend hout, vuuragaat en zwarte toermalijn.

2. Heiligbeen, sex of sacraal chakra (Svadhisthana) Stenen die oranje van kleur zijn of oranje bevatten, werken in op dit chakra. Bijvoorbeeld: abrikoos agaat, carneool, oranje calciet en tangerine kwarts. ​ 3. Zonnevlechtchakra of plexus solaris (Manipura) Stenen die geel of goud van kleur zijn of deze kleuren bevatten, werken in op dit chakra. Bijvoorbeeld: barnsteen, citrien, gele aventurijn, gele jaspis, goud labradoriet, goudtopaas en tijgeroog. ​ 4. Hartchakra (Anahata) Stenen die de kleuren groen en/of roze bevatten, werken in op dit chakra. Bijvoorbeeld: jade, groene aventurijn, kunziet, malachiet, peridoot, prehniet, rhodochrosiet, rhodoniet, rozenkwarts, serpentijn en