top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Hematietkwarts

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Dit is een van mijn favoriete stenen om te gronden. Hematiet is namelijk van zichzelf al een zware steen en dat alleen al voelt fijn aan. Hematiet is een ijzerkleurige glimmende steen met een sterke grondende werking. Hij maakt je benen zwaar en zet ze op de grond. Alsof je hiervoor altijd op een been hebt staan wankelen en nu ineens op twee benen staat. Je kunt veel meer aan. Je gedachtes en zorgen worden meegeven aan de aarde, waardoor er rust en helderheid in je hoofd ontstaat.

Hematiet werkt aardend, beschermend en harmoniserend. De steen geeft zelfvertrouwen, vergroot het zelfrespect en de overlevingsdrang en versterkt de wilskracht. Het verbetert de concentratie en het geheugen. Het is een goede steen om te dragen als hulp bij verslavingen en dwangstoornissen. Hematiet stimuleert de opname van ijzer en de vorming van rode bloedlichaampjes. Hematiet heeft een krachtige werking op het bloed en helpt bij problemen met de bloedsomloop, zoals bloedarmoede, aambeien en neusbloedingen. Het werkt eveneens bij kramp in de benen en bij slapeloosheid.Algemene informatie

Hematiet is een roodbruin tot zwartgrijs, soms iriserend mineraal met een metaalglans. Het is een ijzeroxide en het belangrijkste ijzererts. Hematiet is licht magnetisch maar niet zo sterk als magnetiet.

Hematiet is afgeleid van het Griekse woord aima wat bloed betekent omdat het aarde en andere gesteente een roodachtige kleur kan geven.

Werking

Hematiet is een sterk aardende, zuiverende en beschermende steen. Het absorbeert negatieve energie en (elektromagnetische) straling en laat dit de aarde in stromen. Het zuivert en stabiliseert de aura en chakra’s en brengt hierdoor balans en brengt lichaam, geest en ziel in harmonie met elkaar. Het geeft moed, wilskracht, zelfvertrouwen en eigenwaarde en vermindert zorgen en stress. Mentaal heeft het een positieve werking op de concentratie, het geheugen, denkprocessen en kan het de verwerking van informatie versnellen. Hematiet is een goede steen om te gebruiken als je met hogere energieën werkt of met edelstenen met een hogere vibratie, omdat het aardt, je energieveld beschermt tegen entiteiten en negatieve energie en lichtenergie het hele lichaam door helpt stromen. Het is ook een goede steen om te gebruiken voor het ontladen of reinigen van edelstenen omdat het de vervuiling van andere stenen in zich op kan nemen.

Fysiek werkt hematiet pijnstillend, ontgiftend en ontkrampend. Het heeft een positief effect op de lever, het bloed, de aders, benen, kneuzingen, slapeloosheid en menstruatieklachten. Het verbetert de opname van ijzer, vorming van rode bloedlichaampjes en stimuleert de bloedcirculatie waardoor het kan helpen bij bijvoorbeeld bloedarmoede, neusbloedingen en trombose. Het is een goede steen ter ondersteuning van een detox, het afkicken van een verslaving of bij het omgaan met een dwangstoornis.


Toepassingen

  • Hematiet kan op of bij het lichaam gedragen worden.

  • De steen kan op een plek op het lichaam gelegd worden waar de werking nodig is.

  • Het kan verwerkt worden tot edelsteen water of een elixer via de indirecte methode waarbij het water niet in contact komt met de hematiet.

Verzorging

Hematiet kan op alle manieren gereinigd en opgeladen worden. Mocht het in contact komen met water, dan moet het wel even drooggemaakt worden anders gaat de steen roesten.

Chakra