top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Een schokkende, pijnlijke of beangstigende herinnering

Wat gebeurt er met je na een schokkende, pijnlijke of beangstigende gebeurtenis? Je kunt de gebeurtenis verwerken of je kunt vastlopen in deze verwerking. EMDR helpt je weer op weg als het niet lukt om een heftige gebeurtenis goed te verwerken. Deze techniek is effectief bij angst, depressie, eetstoornis, chronische pijn, verslaving of traumaverwerking en zorgt ervoor dat jouw trauma je niet meer in de weg staat. Dit kan in relatief korte tijd, zonder uitgebreide gesprekken.

Mijn pijnlijke herinneringen

Zo heb ik meerdere pijnlijke gebeurtenissen in mijn leven beleefd. Als 5 jarig meisje kon ik niet lezen en schrijven. Ik begreep er niets van. Hier kwamen ze achter toen ik 9 jaar was. Ook wist ik niet wanneer het ochtend, middag of avond was en welke kloktijd daarbij hoorde. Bijles heeft toen een beetje geholpen. Maar de onzekerheid, mezelf kwijt raken, je niet goed genoeg, dom, vinden, anders voelen,... dit heeft een aardige impact gehad om mijn verdere leven en persoonlijke groei.

Tevens ben ik langere tijd gepest. Voelde ik me anders dan de rest van mijn klasgenootjes. Wat zorgde dat mijn minderwaardig, er alleen voorstaan, mijn onzekerheid, mijn zelfvertrouwen met de dag afnam.

Op 17 jarige leeftijd tot mijn 20e, ben ik lichamelijk en geestelijk verkracht door mijn vriend. niemand geloofde me, dus ik stond er alleen voor.

Op mijn 40e raakte ik toch zwanger, maar mijn vriend wou geen kinderen, dus sta je voor ... een heel moeilijke beslissing. Uiteindelijk abortus gedaan. Wat nog steeds moeilijk is.

Was ik bijna failliet geweest. Had overal schulden. Maar ik had ervoor gekozen om open en transparant te zijn, me kwetsbaar op te stellen naar alle schuldeisers. Met iedereen heb ik gelukkig een regeling kunnen treffen. Ik ben zo trots op mezelf, dat het me gelukt is, door alles op alles te zetten om maar uit de financiële shit te komen.

Op mijn 44e ben ik gebeten door een hond, dit was voor mij de laatste druppel. Ik kon niet meer. Ik kwam niet meer uit mijn woorden. Normale zinnen maken, was er niet bij. Continu huilen, ik begreep mezelf niet meer. De slachtofferhulp vertelde dat ik een trauma had opgelopen en dat het verstandig was om hulp, een psycholoog te bezoeken. Ik heb gezocht naar iemand die mij begreep. Iemand die verder keek dan alleen mijn angst. Gelukkig kunnen vinden. En zij heeft onder anderen EMDR bij mij toegepast.


Deze laatste druppel, de hondenbeet, heeft er tot geleid dat ik met mezelf aan de slag ging. Dat ik mijn reclame bureau met 6 man personeel langzaam heb afgebouwd en een totaal andere kant ben opgegaan. En nog steeds ben ik met mezelf aan de slag. Maar dat is oké. Ik weet nu dat het mijn weg, mijn reis is om eerst mezelf te helpen en dit dan toe te passen bij anderen. Dit is mijn taak op aarde. Mensen bewuster maken... ze te ontwaken...


Vastlopen in een nare gebeurtenis, ervaring, herinnering zorgt ervoor dat je je anders voelt, gedraagt, je anders denkt en reageert op je omgeving. Vaak merk je dat je je niet goed voelt of je omgeving geeft dit aan. Je realiseert je wellicht niet dat de veranderingen bij jezelf te maken hebben met de onverwerkte schokkende gebeurtenis. Het kan zijn dat de schokkende gebeurtenis ervoor zorgt dat je er steeds angstige beelden of gedachten over hebt, waardoor je last hebt van verschillende klachten. EMDR is dan een goede-keus behandeling om je van deze klachten af te helpen.


Wat is EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.


Verschillende schokkende gebeurtenissen kunnen leiden tot verwerkingsproblemen. Bijvoorbeeld als je slachtoffer bent v