top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Een schokkende, pijnlijke of beangstigende herinnering

Wat gebeurt er met je na een schokkende, pijnlijke of beangstigende gebeurtenis? Je kunt de gebeurtenis verwerken of je kunt vastlopen in deze verwerking. EMDR helpt je weer op weg als het niet lukt om een heftige gebeurtenis goed te verwerken. Deze techniek is effectief bij angst, depressie, eetstoornis, chronische pijn, verslaving of traumaverwerking en zorgt ervoor dat jouw trauma je niet meer in de weg staat. Dit kan in relatief korte tijd, zonder uitgebreide gesprekken.

Mijn pijnlijke herinneringen

Zo heb ik meerdere pijnlijke gebeurtenissen in mijn leven beleefd. Als 5 jarig meisje kon ik niet lezen en schrijven. Ik begreep er niets van. Hier kwamen ze achter toen ik 9 jaar was. Ook wist ik niet wanneer het ochtend, middag of avond was en welke kloktijd daarbij hoorde. Bijles heeft toen een beetje geholpen. Maar de onzekerheid, mezelf kwijt raken, je niet goed genoeg, dom, vinden, anders voelen,... dit heeft een aardige impact gehad om mijn verdere leven en persoonlijke groei.

Tevens ben ik langere tijd gepest. Voelde ik me anders dan de rest van mijn klasgenootjes. Wat zorgde dat mijn minderwaardig, er alleen voorstaan, mijn onzekerheid, mijn zelfvertrouwen met de dag afnam.

Op 17 jarige leeftijd tot mijn 20e, ben ik lichamelijk en geestelijk verkracht door mijn vriend. niemand geloofde me, dus ik stond er alleen voor.

Op mijn 40e raakte ik toch zwanger, maar mijn vriend wou geen kinderen, dus sta je voor ... een heel moeilijke beslissing. Uiteindelijk abortus gedaan. Wat nog steeds moeilijk is.

Was ik bijna failliet geweest. Had overal schulden. Maar ik had ervoor gekozen om open en transparant te zijn, me kwetsbaar op te stellen naar alle schuldeisers. Met iedereen heb ik gelukkig een regeling kunnen treffen. Ik ben zo trots op mezelf, dat het me gelukt is, door alles op alles te zetten om maar uit de financiële shit te komen.

Op mijn 44e ben ik gebeten door een hond, dit was voor mij de laatste druppel. Ik kon niet meer. Ik kwam niet meer uit mijn woorden. Normale zinnen maken, was er niet bij. Continu huilen, ik begreep mezelf niet meer. De slachtofferhulp vertelde dat ik een trauma had opgelopen en dat het verstandig was om hulp, een psycholoog te bezoeken. Ik heb gezocht naar iemand die mij begreep. Iemand die verder keek dan alleen mijn angst. Gelukkig kunnen vinden. En zij heeft onder anderen EMDR bij mij toegepast.


Deze laatste druppel, de hondenbeet, heeft er tot geleid dat ik met mezelf aan de slag ging. Dat ik mijn reclame bureau met 6 man personeel langzaam heb afgebouwd en een totaal andere kant ben opgegaan. En nog steeds ben ik met mezelf aan de slag. Maar dat is oké. Ik weet nu dat het mijn weg, mijn reis is om eerst mezelf te helpen en dit dan toe te passen bij anderen. Dit is mijn taak op aarde. Mensen bewuster maken... ze te ontwaken...


Vastlopen in een nare gebeurtenis, ervaring, herinnering zorgt ervoor dat je je anders voelt, gedraagt, je anders denkt en reageert op je omgeving. Vaak merk je dat je je niet goed voelt of je omgeving geeft dit aan. Je realiseert je wellicht niet dat de veranderingen bij jezelf te maken hebben met de onverwerkte schokkende gebeurtenis. Het kan zijn dat de schokkende gebeurtenis ervoor zorgt dat je er steeds angstige beelden of gedachten over hebt, waardoor je last hebt van verschillende klachten. EMDR is dan een goede-keus behandeling om je van deze klachten af te helpen.


Wat is EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.


Verschillende schokkende gebeurtenissen kunnen leiden tot verwerkingsproblemen. Bijvoorbeeld als je slachtoffer bent van een:

 • (auto)ongeval of verwonding

 • ernstige ziekte

 • overval

 • mishandeling of getuige van mishandeling/geweld

 • (seksueel) misbruik, aanranding of verkrachting

 • brand

 • natuurramp

 • oorlogssituatie

Of bijvoorbeeld bij verlieservaringen:

 • verlies van een baan

 • verlies van een geliefde

 • verlies van autonomie

EMDR bij andere klachten

Uit steeds meer onderzoek komt naar voren dat EMDR ook effectief kan zijn bij andere klachten. EMDR kan je bijvoorbeeld ook helpen bij:

 • angstklachten

 • negatief zelfbeeld

 • depressie

 • eetstoornis

 • chronische pijn

Gesteld wordt dat EMDR vooral kan bijdragen aan de behandeling van klachten waarbij herinneringen en traumatische ervaringen een belangrijke rol spelen.


Klachten

Je kunt verschillende klachten hebben na het meemaken van een schokkende gebeurtenis. Denk aan:

 • nare herinneringen aan de gebeurtenis

 • herbelevingen (gevoel dat het steeds opnieuw gebeurt)

 • vermijden van zaken die met de gebeurtenis te maken hebben

 • sneller geïrriteerd/kort lontje

 • schaamte, schuldgevoel of een negatief zelfbeeld

 • somberheid

 • concentratieproblemen

 • onverklaarbare lichamelijke klachten

 • slaapproblemen

 • angsten, paniek, je zorgen maken, onrust

 • stress, verhoogde alertheid/waakzaamheid

Er is steeds meer bewijs dat emotioneel beladen herinneringen en beelden ook een belangrijke rol spelen bij andere klachten zoals chronische pijn, depressie, eetstoornissen, verslavingen en psychose. Om deze reden wordt EMDR bij deze problemen en stoornissen steeds vaker toegepast, meestal als onderdeel van een breder behandelplan.


Hoe gaat EMDR in zijn werk?

De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart volgens het protocol van EMDR Nederland. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Door middel van een vast beeld. Je hoeft dus niet alles opnieuw op te ratelen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. In veel gevallen is dat de hand van de therapeut of door geluiden die door middel van een koptelefoon afwisselend links en rechts worden aangeboden . Er wordt gewerkt met ‘sets’ (= series) stimuli.

Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal de cliënt vragen wat er in gedachten naar boven komt. De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. De cliënt wordt na elke set gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.


EMDR werkt vaak snel. Daarnaast kan het ook een intensieve therapie zijn. Daarom zal de therapeut niet alleen vertellen wat hij gaat doen en waarom, maar ook uitgebreid bespreken hoe de cliënt zijn emoties zo goed mogelijk de baas kan blijven.


Wat zijn de te verwachten effecten?

De sets zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Maar het kan ook zijn dat minder onprettige aspecten van dezelfde situatie naar voren komen. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring steeds meer een plek krijgt in de levensgeschiedenis van de persoon. En alle beelden worden langsgelopen, zodat de beladenheid steeds minder en minder wordt, zodat de nare ervaring, herinnering je niet meer in de weg zit.


Zijn er ook nadelen?

Na afloop van een EMDR-sessie kunnen de effecten nog even doorwerken en dat is goed. Toch kan dit in sommige gevallen wat ‘bijwerkingen’ geven, bijvoorbeeld dat er nieuwe beelden opkomen of dat er verschillende emoties omhoog komen. Ook wordt zich ‘wat wiebelig’ voelen of vermoeidheid vaker genoemd na een sessie. Vaak is het dan een geruststelling om te weten dat dit in de regel niet langer dan drie dagen aanhoudt. Daarna is er als het ware een nieuw evenwicht ontstaan. Het is aan te bevelen dat de cliënt een dagboekje bijhoudt en opschrijft wat er naar boven komt. Deze dingen kunnen dan in de volgende zitting besproken worden.


Je kan en mag mij ten alle tijden appen of een mailtje sturen.

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page