top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Ben je vaak moe? Hoe yin-energie hierbij helend kan werken

Veel hooggevoelige mensen hebben eerder last van vermoeidheid, uitputting of een burn-out. Vaak gaan ze maar door totdat ze ineens voelen dat ze over de grens zijn gegaan en extreem moe of uitgeput zijn. Een burn-out ontstaat als je langere tijd over je grenzen heen bent gegaan. In dit artikel lees je wat jij zelf kunt doen aan je vermoeidheid of burn-out en kun je een YIN-meditatie beluisteren die je helpt om te herstellen.


Je bent zo afgestemd op je omgeving dat je het contact met jezelf kwijtraakt

Als je hooggevoelig bent, dan ben jij je heel erg gewaar van je omgeving. De hele dag door neem je bewust en onbewust meer informatie op uit je omgeving. Het is een kracht en een kwaliteit die je bijvoorbeeld op je werk in kan zetten als jij je omgeving zo goed aan kan voelen. Je valkuil is dat je zo afgestemd bent op je omgeving dat het lastig is om te voelen wat je zelf nodig hebt. Ook kan het zijn dat je zo opgaat in je omgeving dat je te weinig tijd voor jezelf neemt om tot rust te komen en jezelf weer op te laden.


Als je maar doorgaat, brand jij jezelf op

Als je maar doorgaat in het dagelijkse leven, dan stroomt er onbewust veel yang-energie in je lichaam. Yang-energie is een energie van actie, doen, doelen bereiken en in beweging zijn. Yang-energie is heel krachtig om veel te regelen en te doen. De keerzijde van yang-energie is dat het je opbrandt, wat leidt tot vermoeidheid, uitputting en op termijn zelfs een burn-out of andere fysieke klachten. Die klachten ontstaan doordat je stresshormonen constant hoog zijn als je altijd in de actiestand staat. Onderzoek toont bovendien aan dat als je hooggevoelig bent, je meer kans hebt op een burn-out dan mensen die niet hooggevoelig zijn.


Voorkom dat je over je grens heen gaat

Als je zelf veel energie wilt hebben, is het goed om balans te hebben tussen actie en rust, tussen doen en zijn. Dit kun je doen door en paar keer per dag met je aandacht te voelen hoe het met je gaat en wat je nodig hebt. Dat kun je doen door te zorgen voor voldoende slaap, gezond eten en beweging. Ook kun je bewust gebruik maken van de balans van jouw eigen yin- en yang-energie.


Yin-energie werkt helend bij vermoeidheid, uitputting en een burn-out

Allemaal hebben we yin- en yang-energie in ons. Het tegenovergestelde van yang-energie is yin-energie. Yin-energie is een energie van zijn, van zachtheid, van overgave, van niet ‘moeten’, maar meebewegen met de flow. Vaak gebruiken we yin- of yang-energie helemaal onbewust. Maar je kunt ook bewust contact maken met yin-of yang-energie. Yin-energie geeft je weer balans na een periode van veel actie, doen en moeten. Het helpt je bij vermoeidheid, uitputting en een burn-out om weer in balans te komen. Hieronder kun je een meditatie beluisteren waarbij je heel bewust contact maakt met jouw yin-energie.


Ben jij hooggevoelig en ook iemand die altijd veel doet of moet? Of heb je last van vermoeidheid of een burn-out? Dan ben ik heel benieuwd wat jij van deze meditatie vindt! Of kom gezellig naar de XXL Yin yoga les. 2 uren helemaal bezig zijn met Jezelf, de rust en ruimte ervaren naar heerlijk wat langer in een houding te liggen. Alles mag, het is jou moment. Via het formulier kan je je inschrijven voor de Yin Yoga


Meditatie

19 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page