top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Hoe de helende energie van de herfst je kan helpen bij loslaten

De herfst staat voor velen symbool voor een donkere en duistere periode. Ik moet eerlijk bekennen dat het lange tijd ook niet mijn favoriete seizoen was. Tot ik een paar jaar terug ontdekte dat de herfst mij hielp om los te laten wat me niet langer dient.


Van vasthouden naar loslaten

Als controlefreak blijft loslaten voor mij een leerpunt. En dan heb ik het niet alleen over loslaten van situaties, spullen en mensen, maar ook over het loslaten van gedachten en vaak vastgeroeste patronen. Loslaten riep (in mijn hoofd) een gevoel van controleverlies op. Toch voel ik de laatste tijd dat loslaten mij meer ruimte brengt dan blijven vasthouden. De wereld en het leven zijn immers steeds in verandering. Controle is dus een illusie.


5 tips die helpen om los te laten


Neem een zuiverende douche

Laat je zorgen/gedachten onder de douche letterlijk van je af stromen. Zie hoe ze verdwijnen in het putje en voel je lekker schoon en licht. Water heeft fysiek reinigende eigenschappen, maar ook op energetisch gebied verricht het wonderen. Ook water drinken helpt je om je lichaam te reinigen. Zorg er dus voor dat je ook gedurende de dag voldoende water drinkt.


Herken negatieve gedachten en gevoelens

Benoem ze en stel jezelf de volgende vragen:

Wat heb ik aan deze gedachte/dit gevoel?

Helpt het me verder?

Wat levert het me op?


Als het niets positiefs is, kun je de gedachten makkelijker loslaten: het brengt je immers niets goeds. Blijf niet hangen in de negatieve spiraal, maar zet tegenover elke negatieve gedachte 3 positieve gedachten. Je kunt je gedachten ook afleiden door iets te gaan doen. Ga sporten, poetsen, opruimen (zie hieronder) en laat je gedachten vrij!


Ga opruimen: Echt, het werkt!!!

Opruimen werkt voor mij vaak therapeutisch en betekent letterlijk loslaten van spullen die niet langer dienen. Het schept ruimte en zorgt voor rust, niet alleen in je woning, maar ook in je hoofd.


Ga de natuur in

Ga naar buiten en bekijk de bomen. Zie hoe ze met schijnbaar gemak hun bladeren laten vallen. Ga bij een boom zitten en voel je één met de natuur.


Schrijf je zorgen van je af

Schrijven is voor mij een belangrijke uitlaatklep. Door je zorgen/gedachten op te schrijven, heb je ze al voor een deel losgelaten. Zorg er echter wel voor dat het geen zaag- en klaagboek wordt, maar