ADHD herken je aan concentratie- of aandachtsproblemen, hyperactief, wisselende stemming, verstrooid zijn of impulsief zijn. Je krijgt dingen niet mee of vergeet je snel iets. Mensen met Attention Deficit Hyperactivity Disorder hebben constant het gevoel dat er een tv in hun hoofd aanstaat op 10 kanalen tegelijk. ADHD komt voornamelijk voor bij kinderen, maar kan ook bij volwassenen voorkomen. Hoewel de precieze oorzaak van ADHD nog niet bekend is, is het wel duidelijk dat drie factoren een grote rol spelen, de werking van de hersenen, erfelijkheid en de omgeving. De symptomen van ADHD verschillen per kind. Over het algemeen kun je ADHD onderverdelen in drie typen:
Het niet-oplettende type: dit type wordt ook wel ADD genoemd, omdat kenmerken als impulsiviteit en hyperactiviteit ontbreken.
Het hyperactieve type: hierbij staat voor hyperactiviteit en impulsiviteit op de voorgrond.
Het niet-oplettende en hyperactieve type: bij dit gecombineerde type spelen zowel de aandachts- en concentratieproblemen als hyperactiviteit een belangrijke rol.
Volwassenen met ADHD hebben met name problemen met concentratie, planning en organisatie. De hyperactiviteit kan veel minder zijn bij volwassenen of kan zich op een andere manier uiten, namelijk als onrust in het hoofd, overmatig sporten, slecht slapen enzovoorts. Een stoornis die verwant is aan ADHD, is ADD. Het verschil tussen deze twee aandoeningen is dat bij ADD de aandachtsstoornis op de voorgrond staat en de hyperactiviteit ontbreekt. Kinderen, maar ook volwassen die overwegend onoplettend zijn, maar niet hyperactief (ADD) zijn juist vaak dromerig, passief en teruggetrokken. Als je vermoedt dat je kind ADHD heeft, moet je deskundige hulp inroepen, en het laten vaststellen door een arts. Ik kan jou en kinderen helpen door ADHD mensen te leren ontspannen, rust te vinden, ademhalingsoefeningen mee te geven, druk en spanning van het hoofd te halen, ze iets bewuster te maken van hun lichaam, zodat ze weten wanneer er een rust moment moeten pakken. Ontdek de ruimte, vrijheid en zelfvertrouwen. Deze bewustwording vormt de eerste stap naar jouw oplossing. Het vraagt moed om de eerste stap te zetten. Dagelijks ontmoet ik mensen in mijn praktijk die deze stap hebben gezet. Ze zijn blij dat ze het gedaan hebben. Ze ontdekken nieuwe inzichten, handvatten, ervaren meer rust en het zelfvertrouwen groeit met de dag.
Weer jezelf zijn Ik, Anja Kramer, ben Body & Mind therapeut, ik kan je begeleiden in jou zoektocht naar “jezelf”. Door het bieden van veiligheid en liefdevolle aandacht, kan ik jou ondersteunen bij jouw reis der “zelfontdekking”. Zodat jij jou reis durft aan te gaan om “weer jezelf te zijn” en beter in je vel te komen. Bron: sochicken en ookzogevoelig en psyq en gezondheidsplein
Comments