Cirkel - website-3

De vijf elementen

De vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether zijn de bouwstenen van je persoonlijkheid. Ze staan voor verschillende karaktereigenschappen die in een bepaalde verhouding in je aanwezig zijn. De astrologie is hierop gebaseerd, maar ook de chakra theorie is hier aan verwant. De vijf elementen staan ook voor vijf lagen van bewustzijn.

Aarde – ons fundament
 • Wie ben ik

 • Waarden en normen

 • Belangrijk voor jezelf

 • Emotie kaarten of kleuren kaarten

 • Op blote voeten lopen – gronden, aarden

 • 1e chakra / overleven, zelfbehoud, het recht om te zijn en te hebben

 • In balans, stabiel, zelfvertrouwen, verbonden, geconcentreerd, geduldig,…

 

Aarde, is de tijd van conceptie, stilte, duisternis, terugtrekken, rust, wijsheid en ouderdom. Aarde, heeft de grootste dichtheid. Het heeft vijf kenmerken: geluid, tastbaarheid, vorm, smaak en geur.
Aarde heeft zich gemanifesteerd als: stembanden, handen, benen, geslachtsorganen en de afscheidingsorganen. Ook we ‘de organen van actie’ genoemd. Dit element is verbonden met ons handelen en met vormgeven (van ons leven).  Aarde is in ons dagelijks leven op de grond, met beide voeten op aarde komen, zo stevig als een rots, ons fundament.

Karakter eigenschappen: het element van concrete zaken, van datgene wat tastbaar is, van je fysieke lichaam.

Bewustzijn: het level van de eerste levensbehoeften: voedsel, geld, warmte, aandacht en onderdak.

 

Water
 • Hoe voel je je

 • Emotie vorm geven

 • Links/rechts voelen

 • 2e chakra, staat in verbinding met emoties en seksualiteit, zelfvoldoening, het recht om te willen,

 • In balans, evenwicht, vreugde, zachtheid, go with the flow.

 

Water, na vuur volgt water. Water heeft een nog grotere dichtheid en het is evenals vuur zichtbaar met het blote oog. Water heeft vier kenmerken: geluid, tastbaarheid, vorm en smaak. Water heeft zich als volgt gemanifesteerd: geluid, tast, vorm, smaak en geur. Ook wel ‘de vijf subtiele’ genoemd. Dit element is verbonden met onze emoties en ons diepere gevoel.

Karakter eigenschappen: het element van emoties, gevoelsmatig verwerken van indrukken. 

Bewustzijn: het bewustzijn van je emotionele beleving en het verwerken van gevoelens. Emoties worden veroorzaakt door dat wat nog niet geaard, nog niet volledig verwerkt is.

 

Vuur
 • Wat geeft je passie

 • Drijfveer / laat je hart spreken

 • Dromen

 

Vuur, is te zien; het heeft een grotere dichtheid dan lucht. Het heeft drie kenmerken: geluid, tastbaarheid en vorm. Vuur heeft zich als volgt gemanifesteerd: de zintuiglijke organen; het oor, de huid, het oog, de tong en de neus. Zij worden ook wel ‘de organen van kennis’ genoemd. Dit element is verbonden met onze passie, daadkracht en enthousiasme.

Karakter eigenschappen: het element van de wilskracht, creativiteit en kracht. 

Bewustzijn: het bewustzijn dat je keuzes kan maken. Je hoeft je niet alleen te laten leiden door gevoelens aangestuurd vanuit het water en aarde element of door beslissingen van anderen.

 

Lucht
 • Wat zijn je gedachtes

 • Negatieve ervaringen, zaken

 • Omdenken

 • Voor plezier en positief zijn

 

Lucht is wel te voelen maar niet te zien. Lucht heeft slechts twee kenmerken: geluid en tastbaarheid. Lucht heeft zich als volgt gemanifesteerd: ademen, de levensadem (door het gehele lichaam), levensadem (door de keel en het hoofd), adem (opgaande adem) en adem (neergaande adem). Het is daarom dat de ademhaling van grote invloed kan zijn op je lichamelijke toestand. Door je te focussen op je ademhaling en deze bewust te leren doen kan je het lichaam (en het denken)  voor een groot deel bewust worden en besturen. Dit element is dan ook verbonden met het denken.

Karakter eigenschappen: het element van expressie, passie, woorden en gedachten. 

Bewustzijn: het bewustzijn van de lichtheid en de ruimte om naar je leven te kijken, om anderen werkelijk te zien, en zo de nog onbewuste mogelijkheden van jou zelf te zien.

 

Ether
 • Neem de ruimte om Jezelf te zijn

 • Jezelf te laten zien

 • Maak gebruik van de natuur

 

Ether, dit element doordringt alles en is zeer subtiel, heeft een zeer hoge energetische trilling. Behalve geluid heeft het geen zintuiglijke kenmerken. Ether heeft zich als volgt gemanifesteerd: het weten, de geestkracht en het zijn. Deze worden ook wel ‘de innerlijke zintuigen’ genoemd. Dit is verbonden met onze geestkracht.

Karakter eigenschappen: het element dat je losmaakt van je persoonlijkheid, het element van verbinding en integratie met de totaliteit van het leven.

Bewustzijn: het spirituele bewustzijn, de ruimte om je leven als deel van een groot en samenhangend geheel te zien.

Ontdek de ruimte, vrijheid en zelfvertrouwen.
Deze bewustwording vormt de eerste stap naar jouw oplossing. Het vraagt moed om de eerste stap te zetten. Dagelijks ontmoet ik mensen in mijn praktijk die deze stap hebben gezet. Ze zijn blij dat ze het gedaan hebben. Ze ontdekken nieuwe inzichten, handvatten, ervaren meer rust en het zelfvertrouwen groeit met de dag.

Voel en ervaar. Good Grounding is een reis van buiten naar binnen. Waarin de reiziger, jij dus, stap voor stap jouw bewustzijn verruimt, rust ervaart om zo meer jezelf te kunnen ontdekken.

Wees eens lief voor jezelf “Good Relax to by Happy”. Voel! Alles is goed. Luister en ontdek wat je lichaam je te vertellen heeft. Krijg meer inzichten en wordt je bewuster van je lichaam en jezelf.

Weer jezelf zijn
Ik, Anja Kramer, ben Body & Mind therapeut, ik kan je begeleiden in jou zoektocht naar “jezelf”. Door het bieden van veiligheid en liefdevolle aandacht, kan ik jou ondersteunen bij jouw reis der “zelfontdekking”. Zodat jij jou reis durft aan te gaan om “weer jezelf te zijn” en beter in je vel te komen.

Wat wil jij voor jezelf?

Ga stappen zetten, want alleen jij kan het veranderen.

Zet die stap en maak De reis naar Ontspanning, Bewustzijn en Jezelf

GoodBodyBalans, aandacht voor jouw lichaam en geest

Ontspannen leven, wie wil dat nu niet!

 

Vindt de rust en balans in je leven. Dat is zoveel meer genieten!

Ik hou je graag op de hoogte van inspirerend Good News, met GRATIS tips,

oefeningen, video´s, blogs om bewuster te leven, meer bewegingsvrijheid

te krijgen, ontspannender en meer te genieten van jouw leven.

Meldt je dan aan voor mijn nieuwsbrief Good News.

Jouw reis begint hier

 

Jouw reis begint hier

GBB logo vierkant 2017.png
Openingstijden

Op afspraak van ma t/m za

E. info@goodbodybalans.nl

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

© 2020 by MY - Anja | Gedichten: Lichtflits en Anja